Exposició 'Un llibre per viure'
Dia Mundial de la poesia
Cerdanyola Més que lletres
Exposició 'De l'oblit a la revolta. Deesses invisibles'
Amb l’objectiu de mantenir l’autosuficiència, el Banc de Sang i Teixits a traves del Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, aquest any 2015 es va tornar a organitzar la Marató de donació de sang. La jornada va ser divendres 13 de novembre de 2015 de 10 del matí a 10 del vespre, a l’A teneu.
L’objectiu principal de La Marató és sensibilitzar sobre la necessitat de prendre costum de donar sang i captar nous i noves donants. Aquest any em batut un record amb dos cents noranta-sis persones es va acostar a l’Ateneu per donar sang. D’aquestes 296 donacions, 254es van fer efectives i la resta, 54 en total, varen ser oferiments de persones que en aquell moment no van poder donar sang per diferents circumstàncies.
Una dada rellevant és el fet que, d’aquests donants, 37 donaven per primera vegada, comparat amb altres anys s’ha vist que el nombre augmenta progressivament cada any.
Any 2015
Piràmide d'edats
Matí
Tarda
Total
18-25
7
17
24
25-34
12
36
35-44
19
67
86
45-54
45
54
99
55-64
21
43
64
104
205
309
L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, des del Servei de Salut Pública i Consum, s’adhereix un any més a la celebració del Dia Mundial de la Sida, amb una campanya que aquest any pretén promoure el diagnòstic precoç del VIH i la prevenció de la infecció. Sota l’eslògan de les Nacions Unides “ Estima’t. Fes-te la prova. Fes servir el preservatiu” s’oferiran activitats adreçades a sensibilitzar a diferents col·lectius de la ciutat.
A Catalunya, com arreu del món, encara hi ha un elevat nombre de persones que desconeixen que estan infectades pel VIH. Aquest fet comporta poder contagiar sense saber-ho, no accedir a temps al tractament i no poder rebre un suport adient. Per tant, cal promoure l’accés a les proves de detecció del VIH garantint la seva confidencialitat i gratuïtat.
Les activitats previstes son les següents:
Penjada d’una pancarta del Dia Mundial de la Sida al balcó de l’Ajuntament.
Exposicions:
Materials preventius de la Sida:
Al llarg del dia 1 de desembre hi hauran taules informatives amb diferents materials preventius. Lloc: OAC, Ateneu, CAPS (Centres d’ Atenció Primària) ,als IES a través del PIJ (Punt d’I nformació Juvenil) i al Casal de Joves.
Tallers :
Per a gaudir de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere cal que protegim la nostra salut seguint els consells que facilitem a continuació.
Coques de revetlla: Adquiriu les coques en establiments aptes per l’elaboració i/o venda d’aquests aliments
§ Les coques que contenen crema o nata s’han de comprar refrigerades i conservar-les a la nevera fins al seu consum (sinó es consumeixen del tot, cal posar-les novament a la nevera) § Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu garantir un transport correcte en fred és millor comprar coques que es puguin conservar a temperatura ambient.
Fogueres i petards: El foc és tradició en les nostres revetlles, però la manipulació inadequada de coets, petards i altres articles pirotècnics poden causar cremades i de vegades molt greus. Els infants han d’u tilitzar exclusivament productes pirotècnics adequats a la seva edat i sempre sota la supervisió d’u n adult.
§ No us poseu els petards a prop de la cara o el cos § Encengueu cada producte seguint estrictament les instruccions § No us guardeu petards a les butxaques § No encengueu cap petard dins de casa § No manipuleu els productes pirotècnics. Alguns poden explotar amb violència § Recolliu la roba estesa i els tendals, i taqueu portes i finestres als lloc on es celebrin revetlles. § No llenceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses § No agafeu mai els coets que tireu amb la ma § No poseu mai petards dins de totxanes o ampolles perquè en explotar fan metralla que pot fer molt mal. § No llenceu petards contra ningú § Si un petard no s’encén bé, no el toqueu . § No encengueu mai cap foguera amb líquids inflamables ja que us podria ocasionar cremades. No hi tireu papers ni teixits perquè poden enlairar-se i anar molt lluny. No hi llenceu ni bidons ni esprais ja que poden explotar.
En cas de cremada lleu: Renteu la cremada amb aigua durant mínim de 20 minuts a temperatura tèbia. L’aigua neteja i disminueix el dolor i la inflamació. Després aigua i sabó i aplicar un antisèptic com el iode. No hi poseu mai cremes, pastes de dents, olis , pomades...
Cremades greus: Si la roba esta afectada per les flames evitar que la persona corri, embolicar-la amb una peça de roba perquè les flames s’apaguin. Protegir les cremades amb llençols nets, millor amb compreses estèrils humides. Si és molt greu no donar res per menjar o beure. Trucar al 112 Emergències.
Alcohol i conducció.
En nit de revetlles hi han desplaçaments per trobar-se amb amics i familiars.
§ Eviteu conduir si preveieu consumir begudes alcohòliques o en horaris en que el cansament i la somnolència pot aparèixer. § Utilitzeu els transport públic i sinó es possible que la persona en carregada de conduir no consumeixi alcohol o altres drogues.
En cas de necessitar atenció sanitària a Cerdanyola
/ CUAP ( Centre d’Urgències d’Atenció Primària ). CAP II Cerdanyola Ripollet. Encreuament n 150 i C. Tarragona, s/n Tel. 93 594 22 16
Diumenges i festius : tot el dia. Laborables: a partir de les 19 hores Dissabtes: a partir de les 17 hores
La resta de franja horària al seu CAP.
Telèfons d’interès
112 Emergències : centralitza totes les trucades d’urgència. És únic a tot l’àmbit europeu i dona resposta immediata les 24 hores del dia.
936 912 000 : Policia local
Enllaços Relacionats