Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Exposició 'Torna el Blues'
Festa Major de Bellaterra 2024
Setmana Europea de la Mobilitat - Concurs de Fotografia
Exposició Nazario i acció artística - Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBI 2024
Exposició Acció artística Senyals de diversitat - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
Miratges contemporanis: Roberta Marrero
Refugis climàtics a Cerdanyola
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
Una ciutat privilegiada
Cerdanyola del Vallès té més de 1.000 anys d'història. És una ciutat universitària, acollidora i dinàmica. És una ciutat que modela el seu futur amb vocació d'innovar en l'economia del coneixement i conservar el sentiment de poble en plena regió metropolitana. Amb un terç del territori a la serra de Collserola, el parc natural més gran de Barcelona, resulta una ciutat privilegiada on viure-hi, estudiar, treballar i gaudir.
Cerdanyola, Vallès Occidental, Barcelona, Catalunya, Espanya, Europa
41º 29' 50'' nord
2º 7' 50'' est
Altitud: 60 metres sobre nivell del mar (Plana)
Altitud: 427 metres sobre nivell del mar (Collserola)
Superfície. 30,6 km2
Població: 57.752 (Font: 2023 Idescat)
Densitat de població: 1.878,4 hab/km2
Cerdanyola té una situació privilegiada. El seu terme municipal s'estén entre la serra de Galliners i la serra de Collserola, al sector meridional de la comarca del Vallès Occidental. Més d'un terç dels seus 30 km2 de superfície formen part del parc natural de Collserola, per la qual cosa és possible gaudir de la natura sense desplaçar-se.
A uns 25 minuts de Barcelona en tren, Cerdanyola es beneficia dels avantatges d'estar dins l'àrea metropolitana de Barcelona i de pertànyer a una comarca dinàmica com el Vallès Occidental.
Limita al sud amb Barcelona, a l’est amb Montcada i Reixac i Ripollet, al nord amb Barberà del Vallès, Badia del Vallès i Sabadell, al nord-oest amb Sant Quirze del Vallès i a l'oest amb Sant Cugat del Vallès.
El paisatge de Cerdanyola és fruit de la relació entre els éssers humans i el medi natural al llarg dels segles.
La meitat nord del terme municipal correspon a la depressió natural del Vallès, on es troben la plana i la serra de Galliners, i la meitat sud comprèn gran part de Collserola, en la vessant nord-est de la serra. El terme ocupa el sector meridional de la comarca del Vallès Occidental, en el llindar entre la depressió vallesana i la serralada Litoral.
Mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos i secs, que convida a fer vida als carrers de la ciutat (15º C, mitjana anual).
Al juliol és quan fa més calor de l'any (36,2 ºC, màxima) i plou menys, i al gener és quan fa més fred (-2,7 ºC mínima).
Els mesos més plujosos són setembre i octubre, però en general hi plou poc (610 l/m2, mitjana anual).
Dos afluents del riu Ripoll creuen el terme municipal. Són el riu Sec i la riera de Sant Cugat, on desemboquen tots els torrents cerdanyolencs. Aquests afluents pertanyen a la conca del riu Besòs i donen avui identitat al paisatge urbà de la ciutat.
El territori de Cerdanyola del Vallès és ric en fonts, tant a la plana com a Collserola, algunes d'elles adequades per rebre visitants.
Cerdanyola del Vallès està al mig d'un nus de comunicacions que facilita l'accés des de qualsevol indret.
Ciutat ben comunicada, disposa de quatre estacions de tren, dues de Ferrocarrils Catalans i dues de Renfe , amb les línies C4, C7 i S2. Pel seu territori passen 12 línies d'autobús interurbà, dues d'elles nocturnes.
Amb cotxe s'hi arriba des de l'autopista europea AP-7, que connecta amb França, la catalana C-58 i les carreteres N-150, de Barcelona a Terrassa, i BV-1415, de Barcelona a Cerdanyola del Vallès per Horta. També hi passa la B-30, via transversal i de circumval•lació de Barcelona, al voltant de la qual es configura l'eix econòmic de la B-30.
Cerdanyola del Vallès impulsa programes de mobilitat sostenible. Ofereix els serveis de compartir cotxe. Ha estat pionera a adequar el primer Camí Verd de la província, una nova via de comunicació que unirà cinc poblacions del Vallès i el campus universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que es podrà recórrer amb bicicleta o a peu. Dins del terme municipal existeixen rutes del Vallès natural senyalitzats que connecten Cerdanyola del Vallès amb les ciutats veïnes. Amb vocació de donar més relleu al transport públic, els cerdanyolencs van commemorar l'any 2005 el 150è aniversari de l'arribada del tren a Cerdanyola i el 75è aniversari de la primera estació a Bellaterra.
Serveis de compartir cotxe
Camí verd
Rutes del Vallès natural