Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)'
Converses LGTBI a través del cinema
Escola de Salut de Cerdanyola
ACTUALITAT
La Ciutat
Una delegació municipal i de l’Institut Forat del Vent participa en un viatge commemoratiu a Mauthausen per homenatjar les víctimes i reforçar el missatge de 'Mai Més'
Una delegació cerdanyolenca ha participat recentment en els actes de commemoració del 80è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis a Mauthausen. El viatge, organitzat per l’Amical de Mauthausen i la Xarxa de Municipis 'Mai Més', ha comptat amb la participació de la regidora de Memòria Democràtica, Pilar Adell, una tècnica municipal, i un grup d’alumnes i una professora de l’Institut Forat del Vent.
Durant diversos dies, la delegació ha pres part en actes d’homenatge a les víctimes dels camps d’extermini i ha visitat espais de gran càrrega simbòlica com el Memorial de Gusen —on es va col·locar una placa en record als quatre deportats cerdanyolencs: Amadeu Comas, Juan Gómez, Miguel Garcia i Lluís Castells—, el castell d’Hartheim, la casa d’Anna Pointner o la pedrera de Mauthausen, coneguda com “la pedrera de la mort”.
La regidora Pilar Adell ha destacat “la commoció i la duresa” d’aquesta experiència, però també l’esperança que transmet “veure com joves de tot el món teixeixen vincles fraterns en aquests espais de memòria”. Adell ha posat en valor “la gran presència institucional internacional i l’impacte mediàtic d’aquests actes”, alhora que ha reclamat “una feina constant de reconeixement a les víctimes i de recerca històrica per recuperar la memòria de la maquinària industrial de l’horror”.
En la darrera jornada, la delegació va participar també en l’homenatge a les Brigades Internacionals, amb la lectura del discurs de comiat de Dolores Ibárruri, 'La Pasionaria', i en un acte al monument de l’Holocaust jueu de Mauthausen, on es van llegir textos de deportats com Primo Levi.
Aquest viatge, segons Adell, ha estat “un honor i una responsabilitat”, i ha volgut agrair especialment la tasca de l’Amical de Mauthausen i l’Amical de les Brigades Internacionals. “El crit d’aquest viatge commemoratiu és clar: Mai Més. Si la història ens dona eines per interpretar el present, potser podrem aturar l’avenç de l’extrema dreta i l’horror que avui encara es viu en llocs com Gaza o Ucraïna”, ha conclòs.
Tornar al llistat de noticies