AGENDA
FIT Festival Internacional de Teatre infantil i juvenil 2023
Exposició 6a Biennal Internacional A Photoreporter 2023
Exposició 'Colors d'Estiu'
Instal·lació 'Mortaja' de Carmen Espinosa
ACTUALITAT
La ciutat de Cerdanyola del Vallès és signatària de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, una declaració de les llibertats públiques i els drets fonamentals reconeguts als habitants de les cuitats i el compromís de les autoritats municipals de garantir-los en el respecte de les seves competències.Des del 2004, Cerdanyola del Vallès està adherida a la Xarxa de Pobles i Ciutats pels Drets Humans amb la finalitat d'ampliar la cultura dels dres humans com a forma de convivència i organització política i d'incorporar els drets humans als programes municipals.L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès impulsa els valors dels drets humans a la ciutat mitjançant actuacions d'educació per la pau i els drets humans adreçades a la comunitat educativa, de difusió i sensibilització de la ciutadania, així com declaracions institucionals en defensa dels drets humans.
La Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat és un document que proclama les llibertats públiques i els drets fonamentals reconeguts als habitants dels pobles i ciutats, a totes i cadascuna de les persones que habiten en un municipi.
És fruït de la iniciativa dels municipis reunits en la 1ª Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans (Barcelona, 1998) per commemorar el 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta conferència va posar de manifest que la implementació de la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides és un repte per a Europa i que, donat que la majoria d'habitants del món viuen en zones urbanes, és necessari promoure la dignitat i el respecte als Drets Humans dins les ciutats.
Així, es va acordar elaborar una declaració que recollís el compromís dels governs locals amb la defensa dels drets humans dins el seu àmbit competencial, un instrument per tal de precisar millor els drets i obligacions dels ciutadans i ciutadanes en aquest escenari ple de contradiccions que són els nostres pobles i ciutats.
La Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, és un instrument polític, no jurídic, vertebrat per una idea: la ciutat és de totes aquelles persones que l’habiten i totes elles tenen dret a la ciutat, als drets de ciutadania.
Teixint Xarxes Es tracta d’un projecte destinat a la transmissió de valors i d’eines per a la comprensió del món des d’una perspectiva oberta i crítica, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament de persones i societats més justes. Els joves i adolescents, per la seva banda, a part de ser potencialment receptius i d’estar capacitats per a la comprensió i l’empatia de forma excepcional, representen una inversió de futur que pot generar societats més justes i pacífiques.
Jocs dels drets humans Aprofundir en el coneixement dels drets Humans de proximitat. Ampliar la cultura dels drets humans com a forma de convivència a partir dels drets recollits a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.
El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha aprovat durant els darrers 10 anys una trentena de mocions, manifestos i adhesions institucionals en els àmbits de la cooperació i la solidaritat internacional, la lluita contra la pobresa i les desigualtats socials, el desarmament, els drets humans i el foment de la pau.
Moció d'adhesió a la campanya "Adeu a les armes"
Moció d'adhesió "Campanya d'armes sota control"
Moció d'adhesió a la resolució del Parlament de Catalunya sobre el conflicte bèlic a Iraq
Moció contra la la lapidació i en defensa dels drets humans a l'Iran
Moció de suport a la Plataforma d'acció de la cimera de Beijing
Moció 60 anys de Declaració Universal dels Drets Humans
Entitats locals que treballen a l’àmbit dels drets humans
Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada
Amnistia Internacional
Pla de Drets Humans de Catalunya
Els grans blocs en què s’articula el Pla són:
Democràcia igualitària: que inclou, entre d’altres, els drets a la salut, al treball, a l’educació, a l’habitatge o al medi ambient. Entre altres mesures, el Pla proposa promoure que l’atenció primària i social esdevingui l’eix vertebrador del sistema sanitari, aprovar un nou decret d’admissió de l’alumnat com a eina per combatre la segregació escolar, avançar en l’escola inclusiva, incrementar el parc públic d’habitatges socials, aprovar una nova llei de territori que incorpori el criteri d’equitat geogràfica, o crear un òrgan independent de la policia encarregat d’investigar casos de denúncies per maltractaments.
Democràcia plural: en què destaquen el dret a la protesta i la llibertat d’expressió, el dret a la cultura i els drets lingüístics. Les mesures que s’inclouen en aquest apartat són, entre d’altres, derogar o reformar la Llei orgànica de seguretat ciutadana, incrementar com a mínim fins el 2% els pressupostos dedicats a cultura, o promoure l’adaptació de la legislació estatal als compromisos assumits pel Regne d’Espanya en el marc de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, pel que fa a l’ús del català en l’Administració general de l’Estat i l’Administració de justícia.
Democràcia participativa: on s’integren el dret a la participació en els afers públics i el dret a la bona administració i a la transparència. En aquest àmbit, el Pla formula la necessitat que el Parlament de Catalunya promogui una regulació estatal bàsica relativa al referèndum autonòmic, assegurar que totes les persones amb discapacitat puguin efectivament votar i participar, i destinar més recursos per donar compliment a les obligacions de publicitat i transparència.
Democràcia paritària i interseccional: que comprèn els drets de les dones, del col·lectiu LGTBIQ, de les persones grans, de les persones migrants i de les persones amb discapacitat. Entre les mesures contingudes, destaquen elaborar una llei integral contra la violència sexual que abordi de manera integral aquest tipus de violència en les seves múltiples manifestacions, desplegar la Llei 11/2014, sobre els drets de les persones LGTBIQ; aprovar i dur a terme un pla de suport a la vida independent per a totes les persones amb discapacitat, i elaborar i aprovar una llei de les persones grans.
Democràcia dels infants: entre els quals destaquen el dret a un entorn familiar i a la protecció i el dret a un nivell de vida adequat i un nivell de salut més alt possible. En aquest gran bloc, es plantegen mesures com ara potenciar i prioritzar l’acolliment en família, oferir informació específica a tots els infants per a la prevenció de l’abús sexual, garantir que tots els infants tinguin un habitatge en condicions òptimes, o crear ajuts econòmics per als infants socialment desafavorits perquè puguin participar en les activitats complementàries i extraescolars.
Democràcia garantista: que conté el dret a la igualtat davant la llei i a la justícia i el dret a una fiscalitat justa. En aquest darrer àmbit, es planteja la necessitat de facilitar ajuts econòmics perquè les persones menys protegides gaudeixin d’un millor accés als serveis jurídics d’un lletrat, reduir la fiscalitat de les rendes del treball i la pressió fiscal que suporten les rendes baixes, o dedicar un mínim del 0,7% del pressupost de cada administració a la cooperació al desenvolupament.
També preveu un mecanisme de seguiment del compliment de les accions que conté i atorga a l’EDHC el paper de supervisió d’aquest compliment, juntament amb les entitats de drets humans del país, especialment les que han participat en la seva elaboració.
Dia Internacional dels Drets Humans
El lema escollit enguany per l’ONU per commemorar el Dia Internacional dels DDHH el 10 de desembre és Reconstruïm per millorar. La pandèmia de la COVID-19 ha impactat negativament a totes les societats i ha posat de manifest que “un món que respecta tots els DDHH és un món millor preparat per abordar tot tipus de crisi i recuperar-se d’elles” (ONU).
Amb l’objectiu de donar a conèixer els Drets Humans que tenen un major impacte en la reconstrucció, Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada portarà a terme la campanya virtual Reconstruïm per millorar que es podrà seguir a través de les xarxes de la Creu Roja amb els hashtag #DDHHCerdanyola2020
També es podrà seguir virtualment la presentació del llibre i xerrada Refugiats climàtic, a càrrec de Miguel Pajares, autor del llibre i director del CCAR (Comitè Català d’Ajuda a les Persones Refugiades).
L’Institut de les Desigualtats i la Fundació Pau i Solidaritat, entitats que formen part del Consell de Solidaritat i Cooperació, proposen dues exposicions virtuals :
A més, el dimarts 15 de desembre a les 18:30 hores , s’ha programat la xerrada via zoom Desmuntant la Islamofòbia. Resultats de recerca, a càrrec de l’Institut de les Desigualtats.