Amb l'arribada de l'estiu ens trobem en una pujada de les temperatures. Durant aquests dies estem patint la primera onada de calor de la temporada i aquestes es fan cada vegada més habituals. Per aquest motiu és important conèixer com actuar davant una onada de calor i seguir els consells preventius.
Consells preventius davant d'una onada de calor

Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i sals minerals (clor, potassi, sodi...) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu. Hi ha alguns símptomes que ens poden ajudar a alertar que algú està patint un cop de calor: una temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant aquests símptomes, cal traslladar la persona a un lloc més fresc, se li ha de donar aigua, mullar-la, ventilar-la i avisar als serveis sanitaris trucant al 112.
Consells preventius
Per tal d'evitar patir un cop de calor, davant l'anunci d'una onada de calor cal tenir diferents factors presents.
A casa, cal controlar la temperatura
- Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca
- Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la
- Estigueu-vos a les estances més fresques
- Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l'ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes...)
- Preneu dutxes fresques d'una manera freqüent
Al carrer, eviteu el sol directe
- Porteu una gorra o un barret
- Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada
- Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats
- Porteu aigua i beveu-ne sovint
- Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba
- Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades
Limiteu l'activitat física a les hores de més calor
- Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor
- Reduïu les activitats intenses
Beveu força i vigileu l'alimentació
- Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu. Fins i tot sense tenir set
- No prengueu begudes alcohòliques
- Eviteu els menjars molt calents i els que aporten calories
Ajudeu els altres. Si coneixeu persones grans o malaltes que viuen soles
- Mireu de visitar-les un cop al dia
- Ajudeu-les a seguir aquests consells
- Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.
Informeu-vos bé
- Informeu-vos dels horaris dels centres d'atenció primària que teniu més prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
- 061 Recordeu aquest número de Sanitat Respon, que us pot atendre diàriament, durant les 24 hores. Allí us indicaran els centres sanitaris oberts i us poden donar consells de salut.
- Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com es poden evitar els problemes causats per la calor
- Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies més calorosos. http://www.meteo.cat/wpweb/prediccio/
A la guia editada per l'Ajuntament A l'estiu, prevenir per gaudir es poden trobar consells per a prevenir onades de calor; des de controlar la temperatura de casa, evitar sortir al carrer a les hores de més calor o controlar els àpats, entre d'altres. També podeu accedir a http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cop-de-calor/cop-de-calor/
Per a qualsevol aclariment es pot contactar amb el Servei de Promoció de la Salut al 935 808 888 ext 3730.