Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Una Nit d'Il·lusió per a Tothom
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
L'estudi del programa de prevenció dels Trastorns Alimentaris a l'Educació Secundària Obligatòria demostra que la prevenció i detecció precoç són claus per evitar el desenvolupament dels trastorns.
El Museu d'Art de Cerdanyola va acollir en el Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns Alimentaris (30 de novembre), la presentació de l'estudi del programa de prevenció dels Trastorns Alimentaris a l'Educació Secundària realitat a 8 centres educatius de Cerdanyola i entre gairebé 600 alumnes de tercer de l'ESO.
A la presentació va participar la regidora de Promoció de la Salut, Sonia Rodríguez, Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Esther Rivera, directora adjunta dels Serveis Territorial d'Educació, Raquel Linares, directora de la Fundació FITA, Montserrat Pàmies, cap d'Àrea de Salut Mental Infantojuvenil de l'Hospital Parc Taulí i Sara Bujaralance, directora de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia. Tots ells van coincidir en la importància de la prevenció i detecció i de treballar transversalment entre Salut i Educació per reduir el nombre de casos. Sonia Rodríguez va destacar que l'estudi "ens permet entomar la problemàtica" i va insistir en el compromís de l'Ajuntament per continuar treballant en la detecció i prevenció.
L'estudi, realitzat per Fita Fundació, ha demostrat que cal desenvolupar programacions coherents que promoguin la reflexió i el canvi en els adolescents perquè les accions de prevenció puntuals no possibiliten el vincle amb el professional ni l'espai de confiança necessaris. Raquel Linares destaca que "els trastorns alimentaris són una problemàtica creixent, però si es detecten a temps la resolució és més senzilla" per aquest motiu és important "promoure la detecció primerenca, facilitant d'eines estratègiques als professionals per a la prevenció, promovent la consciència de la malaltia dins les famílies i formant als docents per a la detecció precoç".
L'estudi, dut a terme a gairebé 600 alumnes de 3r d'ESO va detectar que l'11% dels adolescents presentaven trets compatibles amb un TCA. Entre aquests, més de la meitat (52,6%) no va necessitar iniciar un tractament i la resta (46,4%) van demanar ajuda i accés a un tractament especialitzat. D'aquests, 9 van acabar havent de ser tractats clínicament. Amb aquestes estadístiques l'estudi recull que cal treballar més en la conscienciació social i desestigmació de les problemàtiques de salut mental per promoure la demanda d'ajuda per part dels adolescents.
El programa va permetre també que més de 100 famílies poguessin beneficiar-se d'un taller per entendre i comprendre la realitat dels TCA i el 75% dels docents de 3r de l'ESO van rebre formació en detecció primerenca.
Una altra dada que destaca l'estudi és que gairebé el 50% dels adolescents participants no tenien hàbits alimentaris saludables pel que fa a l'esmorzar per això, l'estudi conclou que cal incidir en els hàbits i revisar els horaris actuals propicien o dificulten l'establiment d'hàbits saludables.
Resum Estudi del programa de prevenció dels Trastorns Alimentaris a l'Educació Secundària
Tornar al llistat de noticies