Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Portes obertes Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver - Roser de Maig 2025
Taller infantil de fotografia Festa Major Roser de Maig 2025
Escenari KM0 a la Festa Major del Roser de Maig
Punt Lila a la Festa del Roser de Maig 2025
Festa Major del Roser de Maig 2025
IX Concurs Fotogràfic del Roser de Maig 2025
Portes obertes al Museu d'Art de Cerdanyola - Roser de Maig 2025
Exposició Tallers Plàstica Infantil de l'Ateneu
Exposició 'Explosió de colors'
Exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)'
ACTUALITAT
Primera persona en rebre dos premis Nobel en diferents especialitats: Física i Química.
Va néixer a Varsòvia (Polònia) l'any 1867. Era una científica polonesa nacionalitzada francesa. Pionera en el camp de la radioactivitat, va ser la primera persona a rebre dos premis Nobel en diferents especialitats: Física i Química, i la primera dona a ocupar el lloc de professora a la Universitat de París.
Va començar els seus estudis de Ciència a la Universitat Flotant de Varsòvia de forma clandestina. El 1891, als 24 anys, va seguir la seva germana gran, Bronisława Dłuska, i va anar a París, on va culminar els seus estudis i va dur a terme els seus treballs científics més excel·lents. Va compartir el premi Nobel de Física l'any 1903 amb el seu marit Pierre Curie i amb el físic Henri Becquerel. Anys després, el 1911, va guanyar en solitari el premi Nobel de Química. I a més va nomenar el primer element químic que va descobrir, el poloni, com el seu país d'origen.
Els seus èxits inclouen els primers estudis sobre el fenomen de la radioactivitat (terme que ella mateixa va encunyar), tècniques per a l’aïllament d’isòtops radioactius i el descobriment de dos elements: el poloni i el radi. Sota la seva direcció, es van dur a terme els primers estudis en el tractament de neoplàsies amb isòtops radioactius. Va fundar l’Institut Curie a París i a Varsòvia, que actualment encara es mantenen entre els principals centres d’investigació mèdica. Durant la Primera Guerra Mundial va crear els primers centres radiològics per a ús militar. Va morir el 1934 als 66 anys, al sanatori Sancellemoz, a Passy, per una anèmia aplàstica causada per l’exposició a la radiació: pels tubs d’assaig amb radi, que guardava a les butxaques de treball, i també en la construcció de les unitats mòbils de raigs X de la Primera Guerra Mundial.
Veure la resta de dones