Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Cerdanyola Menuda 2025
Nits d'Estiu Jove 2025
L'Estiu és gran 2025
Patis oberts temporada d'estiu
Refugis climàtics a Cerdanyola
Exposició 'Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols durant la II Guerra Mundial'
Exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)'
ACTUALITAT
La protecció civil a Catalunya s’ocupa de dur a terme aquelles accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques. Està regulada per la Llei 4/1997:
En un poble o ciutat, l’alcalde és la màxima autoritat de protecció civil. La Llei 7/1885, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, disposa que els municipis són competents en matèria de protecció civil i estableix que els municipis de més de 20.000 habitants han de prestar serveis de protecció civil.
A Cerdanyola, existeix la Secció de Protecció Civil, que depèn de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil. Es fan tasques tècniques, de gestió i d’actuació sobre el terreny, en funció de les necessitats que van sorgint.
Una de les tasques més importants és la de tramitar la redacció i aprovació dels plans de protecció civil municipals i mantenir-los actualitzats. Els municipis amb més de 20.000 habitants han d’elaborar i aprovar plans bàsics d’emergència municipal. Aquests plans estan regulats pel Decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s’aprova el contingut mínim per a l’elaboració i l'homologació dels plans de protecció civil municipals i s'estableix el procediment per a la seva tramitació conjunta. El conjunt de plans de protecció civil propis de cada municipi s’agrupen en un document únic anomenat DUPROCIM: Document Únic de PROtecció CIvil Municipal.
Els plans de protecció civil estableixen l'estructura de resposta, l'operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència. Tenen la finalitat de minimitzar el risc, garantir la seguretat de les persones i la protecció del béns, infraestructures i el medi ambient.
A Cerdanyola tenim el DUPROCIM homologat, i aprovat definitivament pel Ple a l’octubre de 2024. La darrera actualització del document es va fer al febrer de 2025 i va serà provada pel Ple en data 30/04/2025.
El DUPROCIM contempla tots els riscos obligatoris pel nostre municipi (8) o recomanats (1), que són els següents:
El DUPROCIM té una versió confidencial (conté dades confidencials com telèfons, adreces, etc.) i una versió pública. Podeu accedir a la versió pública des de l’enllaç que teniu més a baix.
L’horari habitual de la secció de protecció civil és de dilluns a divendres, de 8 a 15 hores. Per emergències estem disponibles les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Per avisos en cas d’emergència, fora de l’horari habitual, truqueu al telèfon de la policia local, 936912000.
DUPROCIM