Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Cerdanyola Menuda 2025
Nits d'Estiu Jove 2025
L'Estiu és gran 2025
Patis oberts temporada d'estiu
Refugis climàtics a Cerdanyola
Exposició 'Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols durant la II Guerra Mundial'
Exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)'
ACTUALITAT
La Ciutat
Una nova edició porta danses tradicionals de Costa Rica, Turquia i Equador, amb estrena d’una jota del Pallars i activitats a diversos espais de la ciutat
Del 4 al 8 de juliol, Cerdanyola es tornarà a omplir de ritmes i colors amb la celebració de la XLII Mostra Internacional de Dansa Popular, un esdeveniment cultural que enguany comptarà amb la participació de 150 dansaires, 47 dels quals arriben des de l’estranger.
Organitzada per l’Esbart Dansaire Sant Marçal, la Mostra manté el seu esperit de difusió de la cultura popular i tradicional, amb grups amateurs procedents d’arreu del món. Aquesta condició, però, també comporta dificultats organitzatives importants. Segons explica Andreu Sala, tresorer de l’Esbart, “els grups necessiten permisos de treball, autoritzacions per sortir dels seus països, i sovint han de pagar-se el viatge. Nosaltres els facilitem allotjament i manutenció”.
L’edició d’enguany arriba en un context de més dificultats econòmiques que mai, amb un pressupost més ajustat i uns costos cada cop més elevats. Tot i això, des de l’organització s’afronta la cita amb “il·lusió i ganes”, indica Sala.
Diversitat folklòrica internacional
Els grups convidats enguany provenen de països molt diversos, la qual cosa permetrà al públic gaudir d’un ampli ventall d’estils i tradicions. Des de Costa Rica, el Grupo de Proyección Folklórica Jacarandas de las Sabanillas oferirà oferirà danses festives del folklore centreamericà. Des de Turquia, el Conjunto de Danza Folklórica de la Cámara de Farmacéuticos de Eskisehir portarà balls inspirats en la història i els conflictes bèl·lics. I el diumenge, el grup Sentimiento Andino Internacional Humano Artístico, integrat per persones d’Equador residents a Catalunya, presentarà els balls populars del seu país.
A més, l’Esbart Dansaire Sant Marçal presentarà l’estrena d’una jota aragonesa del Pallars, una dansa recollida l’any 1906 per mossèn Vicenç Bosch i Mon, i que es podrà veure per primera vegada en aquesta Mostra.
Com a mostra d’agraïment, l’Esbart lliurarà a cada grup un petit trofeu amb la imatge de la Mostra i un exemplar del llibre Indumentaria Tradicional de España, on també hi apareix l’Esbart Sant Marçal.
Programa d’actes
En cas de pluja, els actes del 4 i 6 de juliol es traslladaran a la pista coberta del Parc Xarau, i el del dia 5 al Pavelló Paco Arpide del Complex Esportiu Municipal Can Xarau.
Una mostra arrelada a la ciutat
Per a la regidora de Cultura, Andrea Borrego, la Mostra és “part de la nostra vida, pocs esdeveniments tenen una trajectòria tan llarga”. Ha volgut posar en valor la tasca del voluntariat, sense el qual “la Mostra no seria possible”, i destacar la importància de la dimensió internacional doncs “Cerdanyola forma part d’aquest intercanvi cultural: no només rebem grups, sinó que l’Esbart també porta el nom de la ciutat a l’exterior”.
Borrego ha agraït especialment la col·laboració de l’Escola Municipal La Sínia, que acull els grups durant els dies de la Mostra.
Tornar al llistat de noticies