AGENDA
II Concurs Fotogràfic Instagram Alliberament LGTBIQ+
Exposició fi de curs tallers d'adults escola d'art
Sala d'estudi nocturna
IV Primavera Solidària
Festival Primavera Cinedansa 2023
Gent Gran Activa
Exposició temporal 'Lluis Gausachs, un mestre en la memòria'
ACTUALITAT
El Programa de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès impulsa les polítiques de cooperació al desenvolupament amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament sostenible i la protecció del Drets Humans arreu del món, fomentant un canvi en l’actual model econòmic i en les relacions de poder que alimenten les desigualtats i injustícies globals.
En base a aquest objectiu general, el Pla Director de Cooperació (2019-2024) elaborat durant l’any 2018, defineix els següents objectius específics:
El Programa de Cooperació i Solidaritat s’articula amb les entitats de la xarxa social del municipi i especialment les entitats Consell de la Secció IV, de Solidaritat i Cooperació del Consell de Promoció Social i de la Salut.
Formen part d’aquest Consell: ACAU (Associació Coordinadora d'Ajuda Unida, ADIA (Associació pel Desenvolupament de la Infància a l'Àfrica), Amnistia Internacional, Alternativa Intercanvi amb el Pobles Indígenes, Creu Roja, Fundació Pau i Solidaritat, Fundació Vicente Ferrer, Institut de les Desigualtats, Mans Unides, Sonrisas de Bombay, Turó Solidari i Veus sense Fronteres.
► Enllaç al Pla Director de Cooperació (2019-2024)
L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès impulsa, des del Programa de Cooperació, l’Estratègia d’Educació per al Desenvolupament, els drets humans i la pau. Aquesta estratègia es defineix com un procés de coneixement i d'anàlisi crítica de la realitat que vincula l'acció local i la seva dimensió Global. La seva finalitat és promoure una consciència crítica envers les causes que generen desigualtats i conflictes
L’Educació per la Justícia Global es treballa mitjançant diferents accions de sensibilització dirigides a la comunitat educativa I a la ciutadania en general. Aquestes activitats es realitzen en el marc dels programes següents:
Programa “Cerdanyola Educa”, dirigit a la comunitat educativa.
Programa “Commemoració Dies Internacionals”
A més, la Regidoria de Cooperació i Solidaritat, també participa organitzant activitats en l’àmbit de programes i esdeveniments que s’impulsen des de la resta de programes municipals de l’Ajuntament.
Dia Internacional dels Drets Humans (10 de desembre)
Cerdanyola del Vallès, ciutat compromesa amb la defensa dels Drets Humans i signatària de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, commemora el Dia Internacional dels Drets Humans El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans en commemoració de l'aniversari de la Declaració Universal, aprovada per les Nacions Unides l’any 1948 a París.
Una data per celebrar les conquestes de drets al llarg de la història, però un dia també per reflexionar sobre els reptes que enfronten avui en dia els drets humans.
Dia de les Persones Migrades (18 de desembre)
El 18 de desembre de 1990, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar la Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets de tots els Treballadors Migrants i de les seves Famílies.
L’any 1997, diferents associacions de països asiàtics , van iniciar un moviment per promoure aquesta data com la Diada Internacional de Solidaritat amb les persones immigrades i l’any 2000, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 18 de desembre, com el dia per celebrar el paper de les persones migrades i la seva contribució al desenvolupament.
Aquesta diada té l’objectiu de compartir i difondre informació sobre els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones immigrades.
Mitjançant el “Programa Municipal Cerdanyola Educa” es desenvolupen activitats adreçades a la comunitat educativa i relacionades amb diferents àmbits de l’Educació per la Justicia Global: Convivencia i Interculturalitat; DDHH i Cultura de la Pau; i Consum responsable i cooperació al desenvolupament.
L’objectiu d’aquestes activitats és educar l’alumnat en la cultura de la pau, la solidaritat i els Drets Humans I alhora implicar el personal docent en la seva difusió tant en l’educació formal com informal.
S’aprova la Convocatòria per a la Presentació de Projectes de Cooperació al Desenvolupament
La Junta de Govern Local va aprovar el 28 d’abril la Convocatòria per a la Presentació de Projectes de Cooperació al Desenvolupament. La finalitat de la convocatòria és regular el finançament de projectes de solidaritat internacional i cooperació al desenvolupament presentats i executats per associacions i entitats de Cerdanyola del Vallès. Per aquest motiu, la convocatòria està oberta a les entitats que constin en el registre d'entitats de l'Ajuntament de Cerdanyola i estiguin acreditades a la Secció IV de Solidaritat i Cooperació del Consell de Promoció Social i de la Salut.
El termini de presentació dels projectes estarà obert des d’avui 29 d’abril fins al 13 de maig inclosos i les sol·licituds s’han de presentar telemàticament a la seu electrònica de l’Ajuntament.
La dotació pressupostària per la convocatòria 2021 és de 140.000 €, quantitat que es distribuirà entre els projectes presentats per les entitats i valorats favorablement per la Comissió d'Avaluació. L’import màxim total que es podrà sol·licitar per cada projecte de cooperació presentat no podrà ser superior a 25.200 €.
L’aprovació d’aquesta convocatòria constitueix una ferma aposta del govern municipal per la cooperació amb els països en vies de desenvolupament. La Regidoria de Cooperació i Solidaritat té entre els seus eixos d’actuació el suport a les entitats de cooperació i als seus projectes de cooperació al desenvolupament, actuació que es desenvolupa a través d’un conveni de col·laboració amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per a la valoració, seguiment i justificació dels projectes finançats.
Podeu consultar els projectes finançats a través de convocatòries anteriors aquí.
La X Tardor Solidària, sota el lema “Tots els MONS al MAC”, proposa a la ciutadania de Cerdanyola un seguit d’activitats envers les injustícies i les discriminacions que es produeixen arreu del món i a casa nostra, amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític i contribuir a la construcció d’un món més just i solidari.
L’art, com a eix vertebrador del programa, es presenta sota formes molts diverses. El seu poder transformador és capaç de qüestionar la societat i transformar-la.
La X Tardor Solidària és fruit del treball conjunt de la regidoria de Solidaritat i Cooperació i de les entitats que conformen el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, amb la col·laboració del Museu d’Art de Cerdanyola i l’Associació d’Amics del Museu de Cerdanyola.