El Govern d'Espanya ha promogut la prestació per a les famílies en situació de vulnerabilitat i és compatible amb altres ajuts.
L'ingrés mínim vital es començarà a cobrar al juny

La prestació de l'ingrés mínim vital la pot sol·licitar qualsevol persona d'entre 23 i 65 anys que visqui sola o pel membre d'una família i que es trobi en una situació de vulnerabilitat econòmica. L'ajut no és per cada membre, sinó per al conjunt de la família. L’ingrés mínim oscil·la entre un mínim de 462 euros i un màxim de 1.015 euros per unitat familiar, en funció de cada situació. A qui se li concedeixi l'ajut, també estarà exempt del pagament de les matrícules universitàries per al curs 2020/2021 i els medicaments amb recepta que necessiti seran gratuïts.
Qui pot ser beneficiari?
- Persones d’entre 23 i 65 anys que visquin soles o que, encara que comparteixin domicili amb una unitat de convivència, no s’hi integrin, sempre que No estiguin casades, tret que hagin iniciat els tràmits de separació o divorci; No estiguin unides a una altra persona com a parella de fet, no formin part d’una altra unitat de convivència; hagin viscut de manera independent durant almenys els tres anys anteriors a la sol·licitud.
- Persones que actualment reben la Renda Garantia de Ciutadania.
- També hi poden tenir dret les dones majors d’edat víctimes de violència de gènere o víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual.
- No tenen dret a la prestació les persones usuàries d’una prestació de servei residencial, de caràcter social, sanitari o sociosanitari, amb caràcter permanent i finançada amb fons públics, excepte en el supòsit de dones víctimes de violència de gènere o víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual.
- L’ingrés mínim vital i l’assignació econòmica per fill o menor a càrrec són incompatibles. Si esteu percebent actualment l’assignació esmentada, és possible que l’INSS durant la segona quinzena de juny us comuniqui d’ofici la conversió d’aquesta assignació a l’ingrés mínim vital.
Simulacre per saber si es compleixen els requisits per rebre la prestació
Quins requisits s'han de complir per poder rebre l'ingrés mínim vital?
- Tenir residència legal i efectiva a Espanya de manera continuada durant l’any immediatament anterior.
- Trobar-se en situació de vulnerabilitat econòmica, la qual cosa s’acredita tenint en consideració el patrimoni i el nivell d’ingressos i rendes.
- Haver sol·licitat les pensions i prestacions vigents a les quals es pogués tenir dret, en els termes que es fixin reglamentàriament. En queden exceptuats els salaris socials, les rendes mínimes d’inserció i les ajudes anàlogues d’assistència social concedides per les comunitats autònomes.
- Que la unitat de convivència estigui formada des de fa un any.
- Figurar inscrites com a demandants d’ocupació, en el cas de persones majors d’edat o menors emancipats que no estiguin treballant.
- A més d’aquests requisits generals, heu de reunir una sèrie de condicions referides a les vostres circumstàncies personals i/o a les de la vostra unitat de convivència.
És compatible amb la resta d'ajuts?
Sí, en el cas que s’estiguin cobrant altres prestacions, l'ajut que es rebrà serà de la diferència entre el que cobren i el llindar mínim. Cal analitzar cada cas de forma individualitzada.
Quan puc fer la sol·licitud?
El termini per sol·licitar la prestació comença el dilluns 15 de juny de 2020.
Per donar temps que les persones interessades puguin disposar de la informació i la documentació necessàries i evitar la pèrdua de drets, les sol·licituds presentades entre el 15 de juny i el 15 de setembre tindran efectes econòmics a partir de l’1 de juny de 2020, si són aprovades i sempre que els requisits es compleixin a la data esmentada.
Com haig de fer la sol·licitud
Es recomana fer la sol·licitud telemàticament ja que les oficines d’atenció presencial de la Seguretat Social estan tancades. La sol·licitud per internet es pot fer amb o sense certificat digital o contrasenya cl@ve.
Cal aportar la següent documentació per acreditar:
- La identitat: DNI, passaport o llibre de família.
- La residència a Espanya: autorització de residència o, en el cas de les persones europees, la inscripció al registre central d'estrangers de la Unió Europea o la targeta familiar de ciutadà de la Unió.
- El domicili: padró. El tràmit es pot fer de forma telemàtica
- La unitat de convivència: llibre de família, certificat del registre civil, etc.
- En el cas de víctimes de violència de gènere: certificat.
- La situació d’atur: la demanda d’ocupació.
Per acreditar la situació econòmica no cal presentar la documentació, s’haurà d’autoritzar a la Seguretat Social perquè pugui accedir a les dades. En el cas de les unitats de convivència, pot presentar la sol·licitud qualsevol dels membres que reuneixi els requisits i ha d’estar signada per tots els seus integrants.
També es pot sol·licitar per correu postal.
En quin termini es resoldrà la sol·licitud?
El termini màxim per resoldre la sol·licitud és de tres mesos des de la data de presentació. Transcorregut aquest termini sense que s’hagi produït resolució expressa, s’entendrà denegada la sol·licitud per silenci administratiu. Quan se sol·liciti abans del 15 de setembre, la prestació serà reconeguda amb efectes econòmics des de l’1 de juny de 2020 si en aquesta data compliu tots els requisits.
Web del consell Comarcal
Web habilitada per la Seguretat Social
Web habilitada per la Generalitat de Catalunya
Telèfon habilitat per la Seguretat Social 900 20 22 22 (de 9h a 14:30h)
Preguntes més freqüents sobre l’Ingrés mínim vital