AGENDA
II Concurs Fotogràfic Instagram Alliberament LGTBIQ+
Exposició fi de curs tallers d'adults escola d'art
Sala d'estudi nocturna
IV Primavera Solidària
Festival Primavera Cinedansa 2023
Gent Gran Activa
Exposició temporal 'Lluis Gausachs, un mestre en la memòria'
ACTUALITAT
La participació ciutadana és un mitjà per afavorir intervenció directa de la ciutadania en els assumptes públics. Entenem la participació ciutadana com el conjunt de mecanismes que afavoreixen la incorporació dels ciutadans i ciutadanes al procés de presa de decisions en els afers públics i col·lectius.
Un dels principis bàsics de les metodologies participatives és el trencament amb la idea d’”experts”. Tothom és expert a conviure en societat o, si més no, a patir les necessitats i problemes que comporta. Per tant, els diagnòstics i les intervencions no poden passar únicament pels tècnics: enfront dels experts temàtics, tenim un altre tipus d’experts, els vivencials. El ciutadà pot aportar un coneixement molt valuós, fruit de la seva experiència diària amb el seu entorn, que moltes vegades pot escapar-se al tècnic. En aquest sentit, el procés participatiu desenvolupa diferents mecanismes, tècniques i dinàmiques que cerquen facilitar la participació de tothom i volen afavorir que tots els discursos i idees tinguin cabuda en el debat.
L’objectiu final de la participació ciutadana és la implicació i la corresponsabilització de tots els agents (polítics, tècnics i ciutadans organitzats i no organitzats) en la construcció compartida d’allò públic. Això implica encetar una nova manera de treballar conjuntament, en la que cal aprendre a explicar les nostres idees, a escoltar els altres, a debatre, a negociar i a sumar esforços per tal d’avançar plegats per a millorar el nostre entorn. És un exercici de democràcia basat en el diàleg de tots els agents, que cerca millorar la gestió dels afers públics.
Avançar en el foment de la participació ciutadana requereix de la construcció d’una nova cultura política i cívica per part de tots els agents implicats: polítics/ques, tècnics/ques i ciutadania. Això implica introduir la idea de procés, alguns dels seus fruits són a llarg termini, i aprenentatge col·lectiu. Aquest procés educatiu ha d’implicar un canvi en valors, en actituds i en formes de relacionar-se. El repte de l’Ajuntament de Cerdanyola és facilitar i liderar el procés educatiu amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en el desenvolupament del municipi.