AGENDA
7ª Edició del Joc de l'Okka
Nova expo a l'espai B'Art Ateneu
Gent Gran Activa
Reconeixement de disfresses de Carnaval
La Feixa dels Ocells a Can Coll
Exposició temporal 'Lluis Gausachs, un mestre en la memòria'
Exposició 'Art primer. Artistes de la prehistòria'
ACTUALITAT
El Programa d’Immigració de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès és el departament municipal responsable de la gestió del fenomen de la nova immigració en l’àmbit local.
Centralitza les actuacions que s’adrecen a la població nouvinguda d’origen estranger. S'ubica a les oficines de l'àmbit d'Immigració (Avgda Espanya,6-C; 08290 Cerdanyola del Vallès) i el seu telèfon és el 93.580.88.88 (ext. 3012). L’horari d’atenció al públic va de les 8 a les 15 h, de dilluns a divendres.
Els objectius principals del Programa d’Immigració són, en primer lloc, contribuir a la integració del col·lectiu de ciutadans d’origen estranger i, en segon lloc, sensibilitzar al conjunt de la ciutat sobre el que representa el fenomen de la nova immigració. El Programa té la voluntat de coordinar els diferents recursos existents a la ciutat que tinguin als immigrants com a usuaris potencials i que abasten els àmbits educatiu, sanitari, laboral, social, cultural... i que poden ser públics o privats, i, entre aquells, de titularitat municipal o dependents d’altres administracions.
Paral·lelament, el Programa treballa per recollir les demandes i necessitats dels nouvinguts i per consolidar una xarxa que relacioni a les associacions d’immigrants amb les persones i entitats que treballen habitualment amb ciutadans d’origen estranger.
D’entre els diversos recursos municipals del Programa d’Immigració destaquen el Pla d’Acollida a les persones nouvingudes, el Servei d'Informació i Assessorament Jurídic en Estrangeria i Mobilitat Internacional (SAJEM) i les activitats de sensibilització. A més a més, també és l’òrgan municipal de referència per les associacions de nova ciutadania.
Objectius de l’acolliment
Els principals objectius de les actuacions de primer acolliment es resumeixen en les següents:
Dins d’aquest primer objectiu, des de l’Ajuntament de Cerdanyola, s’ofereix el Servei de Primera Acollida.
En què consisteix el Servei de Primera Acollida?
El Servei de Primera Acollida és un conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i informació dels usuaris potencials. Inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims per facilitar el viure i treballar a Catalunya.
Els continguts a acreditar es divideixen en tres mòduls:
*Si la llengua oficial del país és el castellà no caldrà la realització de la formació en llengua castellana.
*La persona podria acreditar els nivells corresponents a cada llengua amb certificats oficials o exàmens orals.
Estructura del Servei
El servei s’inicia amb una entrevista i l’acompanyament a la persona sol·licitant, que inclou una sessió de benvinguda al municipi, i la formació en els tres mòduls esmentats. El sistema que desplega el servei de primera acollida i l’obtenció del certificat de primera acollida preveu la convalidació de coneixements i la formació que els usuaris hagin pogut obtenir amb anterioritat. El professional del Servei d’Acollida us informarà de com fer el reconeixement dels coneixements i quina formació és admesa en cada cas.
A qui va adreçat?
A les persones estrangeres immigrades, les sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades, majors de 16 anys.
Per què em convé?
Demostrar l’aprofitament d’aquest servei dóna accés al certificat de primera acollida, un document amb eficàcia jurídica i valor probatori que és d’utilitat en els processos d’estrangeria (arrelament social, modificació i/o renovació d’autoritzacions de residència) o d’adquisició de la nacionalitat, entre d’altres.
A més, fer ús d’aquest servei dóna unes eines inicials que facilitaran la vostra incorporació a la societat catalana. El mateix certificat pot ser d’utilitat a l’hora de buscar feina o de fer valer la formació i experiència.
On puc informar-me i sol·licitar l’accés al servei?
Per tal de sol·licitar informació i inscriure’s al Servei de Primera Acollida, cal contactar amb la tècnica d’acollida Alba Blasco escrivint un correu a ablasco@vincle.org o trucant al 93 580 88 88 (ext. 3347)
Més informació
El fenomen de la nova immigració no afecta només a les persones d’origen estranger. La velocitat en que està canviant el paisatge humà de les nostres ciutats i la presència habitual als nostres carrers de persones vingudes de diferents procedències i cultures està plantejant al conjunt de la ciutadania nous reptes, noves necessitats i, de vegades, noves problemàtiques. El Programa d’I mmigració programa accions de sensibilització amb l’objectiu de facilitar la convivència entre la població autòctona i aquests col·lectius.
Les accions de sensibilització més rellevants per la seva importància educativa, són les activitats que estan dins del catàleg d’activitats en la programació del projecte municipal “ Cerdanyola Educa” i que el Programa d’Immigració ofereix a les escoles i instituts de la ciutat.
Actualment estan ofertades i es porten a terme, 3 tallers del Programa d’Immigració.
-“Ciutat 10” Joc dels Drets Humans a la ciutat, amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre els Drets i Deures que tenim les persones com a ciutadans i ciutadanes, i sobretot, ajudar a comprendre quines són totes aquelles accions i recursos que les administracions locals posen a l'abast de la ciutadania per a garantir aquests drets.
-“L’arbre de la diversitat” amb l’objectiu de potenciar espais d'expressió afectiva entorn a la immigració.
-“Discrimina-ci-ó-no” on es pretén aprofundir en una pràctica conjunta de reflexió sobre conceptes vinculats a la idea genèrica el principi de discriminació: xenofòbia, racisme, igualtat, tolerància , justícia, respecte, etc.
Des de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès es planteja la necessitat d'aprofundir i reforçar la capacitat de gestió interna i externa, així com l'actuació de les associacions de persones migrades. L'objectiu final és el de promoure una major participació activa dels nous veïns i veïnes en el conjunt del teixit associatiu cerdanyolenc.
Existeix tota una normativa sectorial específica que regula les diferents situacions dels ciutadans d’origen estranger que resideixen al nostre país. Aquesta normativa és complexa, ja que abasta Lleis, Reglaments, ordres... i, a més a més, es modifica periòdicament.
La realització correcta i a temps d’alguns tràmits, així com una bona comprensió jurídica de les circumstàncies personals, permet una bona gestió del fenomen de la nova immigració. Per tot això l’A juntament de Cerdanyola ofereix un servei d’informació i assessorament jurídic especialitzat adreçat al col•lectiu de residents d’origen estranger. Aquest servei també s’adreça als ciutadans autòctons que precisen aquest assessorament (empresaris que volen contractar estrangers, autòctons que volen regularitzar situacions de coneguts d’origen estranger...).
El Servei d’Informació i Assessorament Jurídic en matèria d’estrangeria (SAJEM) és un recurs municipal consistent en un espai atès per professionals per donar resposta als dubtes legals dels immigrants, per gestionar algunes tramitacions administratives (targetes de residència, reagrupaments familiars, autoritzacions de treball...) i per respondre a les necessitats de ciutadans autòctons que necessitin assessorament jurídic en temes relacionats amb l’estrangeria.
De forma complementària, el SAJEM també programa periòdicament sessions informatives i de formació sobre les novetats legislatives en matèria d’estrangeria. Algunes d’aquestes sessions són tancades i s’adrecen únicament al personal municipal o al personal de les empreses i entitats que treballen o es relacionen habitualment amb el col•lectiu dels immigrants. D’altres són obertes i s'adrecen als immigrants i a la ciutadania en general que estigui interessada.
Horaris d'atenció:
L’accés a aquest servei es fa mitjançant sol·licitud de cita prèvia al Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers, empresa adjudicatària del contracte de l’esmentat servei.
Cal indicar les dades personals i el número de telèfon.
L’any 2005 es va crear l’Observatori per a la Immigració per respondre a la necessitat de conèixer, de forma actualitzada, la realitat canviant dels col·lectius de ciutadans de Cerdanyola del Vallès d’origen estranger. L’Observatori recull i explota dades del Padró Municipal i d’altres fonts estadístiques, i les complementa amb un treball de camp permanent. La informació permet conèixer el perfil dels residents d’origen estranger (quants són, d’on són, com són...) i detectar les seves necessitats i potencialitats.
El treball de camp permanent permet un apropament qualitatiu a la realitat de la nova immigració. El realitzen dinamitzadors especialitzats, que s’adrecen als espais on habitualment es concentren els immigrants (locutoris, basars, alguns bars i restaurants...) per tal d’ampliar el coneixement quantitatiu que ofereixen les dades estadístiques.
Amb la informació recollida, tant la quantitativa com la qualitativa, es realitza un informe anual que permet conèixer la realitat demogràfica i social del col·lectiu d’immigrants residents a la ciutat, el que permet planificar millor la política local, facilitar la millor integració de les persones nouvingudes i gestionar eficaçment la convivència ciutadana en el seu conjunt.
Perfil de la població empadronada al municipi de Cerdanyola del Vallès any 2019
Informe Sociodemogràfic de Cerdanyola 2014
Estructura de la Població per Seccions 2020
Informe d'adequació de l'habitatge per a reagrupament familiar d'estrangers El reagrupament familiar consisteix en el procés per el qual l’estranger amb autorització per residir a Espanya pot sol•licitar el reagrupament del cònjuge, descendents i/o ascendents. L’informe d'adequació de l’habitatge és indispensable per sol•licitar a la Delegació del Govern el reagrupament familiar.
Consultar el tràmit de Informe d'adequació de l'habitatge per a reagrupament familiar d'estrangers
Informe d'adequació de l'habitatge per renovació de residència per reagrupament familiar d'estrangers La persona estrangera que ha reagrupat la seva família, i que aquesta li caduca l’autorització de residència per reagrupament i ja no viu a la mateixa vivenda que va acreditar en el moment del reagrupament. L’informe d'adequació de l’habitatge és indispensable per sol•licitar a la renovació de residència per reagrupament familiar.
Consultar el tràmit de Informe d'adequació de l'habitatge per renovació de residència per reagrupament familiar d'estrangers
Informe d’arrelament social a Catalunya
És un informe preceptiu per acreditar la integració social en el procés d'obtenció d'una autorització de residència temporal per arrelament social.
Consultar el tràmit de Informe d’arrelament social a Catalunya
Informe d'esforç d'integració per a la renovació de residència temporal i la modificació de residència per circumstàncies excepcionals a residència i treball
Aquest informe facultatiu servirà per acreditar l'esforç d'integració de la persona estrangera en el procés de renovació de la seva autorització de residència temporal (no lucrativa, per reagrupament familiar, treball per compte d’altri i treball per compte propi)
Consultar el tràmit de Informe d'esforç d'integració per a la renovació de residència temporal i la modificació de residència per circumstàncies excepcionals a residència i treball