Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Portes obertes Museu d'Art de Cerdanyola
Exposició 'Torna el Blues'
Festa Major de Bellaterra 2024
Setmana Europea de la Mobilitat - Concurs de Fotografia
Exposició Nazario i acció artística - Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBI 2024
Exposició Acció artística Senyals de diversitat - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
Miratges contemporanis: Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
ANTECEDENTS HISTÒRICS
Els caps d’Estat i de Govern, en el marc de la Conferència de les Nacions Unides pel desenvolupament sostenible (Rio+20), que va tenir lloc a Rio de Janeiro (Brasil) del 20 al 22 de juny del 2012, van acordar iniciar un procés per desenvolupar un conjunt d’Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que es fonamentessin en els Objectius de desenvolupament del mil·lenni i convergissin amb la nova agenda de desenvolupament post-2015. El document final de la Conferència —The Future we Want— mostra el compromís de la comunitat internacional vers un futur en què el desenvolupament dels estats no comprometi el creixement de les generacions futures i amb una clara vocació per erradicar la pobresa al món.
Entre altres compromisos adoptats a la Conferència Rio+20, els estats també van acordar establir un procés intergovernamental liderat per l’Assemblea General de les Nacions Unides per explorar opcions i estratègies per al finançament del desenvolupament sostenible. Aquest procés va donar com a resultat l’Agenda d’Addis Abbeba, adoptada a la 3a Conferència internacional sobre el finançament pel desenvolupament (13-16 de juliol del 2015, Addis Abbeba).
També es va encomanar a la Comissió d’Estadística de les Nacions Unides l’elaboració d’un conjunt d’indicadors que permetessin als Estats fer el seguiment oportú sobre la implementació de la nova agenda de desenvolupament post-2015. El conjunt d’indicadors sobre els 17 Objectius de desenvolupament sostenible van ser adoptats a la 47a sessió de la Comissió d’Estadística de les Nacions Unides el mes de març del 2016.
Per acabar, es va acordar l’organització cada any del Fòrum d’alt nivell polític sobre desenvolupament sostenible, que té lloc a l’Ecosoc per debatre i impulsar la implementació dels Objectius de desenvolupament sostenible.
D’acord amb el mandat de la Conferència de Rio+20, el 2013 es va establir el grup de treball de composició oberta sobre els Objectius de desenvolupament sostenible, amb l’objectiu de redactar la proposta base dels Objectius de desenvolupament sostenible. Posteriorment, els textos de l’agenda van ser negociats i acordats durant l’any 2015, i es van recollir finalment el 2 d’agost del 2015 en el document a adoptar a la Cimera de les Nacions Unides que va tenir lloc a Nova York del 25 al 27 de setembre del 2015.
El text “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible” va ser adoptat formalment per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 a través de la Resolució A/RES/70/1. La nova agenda de desenvolupament sostenible va entrar en vigor l’1 de gener del 2016 i serà vigent fins al 31 de desembre del 2029.
l'Aliança Catalunya 2030, és un partenariat entre actors públics i privats on es compartiran els compromisos de país per avançar en la consecució dels ODS. El divendres 21 de febrer ha tingut lloc la signatura de l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya, amb el compromís de treballar conjuntament perquè la Catalunya del 2030 sigui sostenible i resilient al canvi climàtic, oberta al món, més justa i igualitària, solidària, diversa i integradora, i garant dels drets humans i de la pau
Els nous Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que conformen l’actual agenda pel desenvolupament post-2015 són els següents:
1.1. Per al 2030, erradicar per a totes les persones i a tot el món la pobresa extrema (actualment establerta per un ingrés per persona inferior a 1,25 dòlars estatunidencs al dia).
1.2. Per al 2030, reduir com a mínim a la meitat la proporció d’homes, dones, nens i nenes de totes les edats que viuen en la pobresa en totes les dimensions d’acord amb les definicions nacionals.
1.3. Implementar en l’àmbit nacional mesures i sistemes apropiats de protecció social per a totes les persones, nivells mínims inclosos, i, per al 2030, aconseguir una àmplia cobertura per a les persones pobres i vulnerables.
1.4. Per al 2030, garantir que tots els homes i dones, especialment les persones pobres i vulnerables, tinguin els mateixos drets als recursos econòmics, així com accés als serveis bàsics, propietat i control de la terra i altres béns, herència, recursos naturals, noves tecnologies apropiades i serveis financers, inclòs el microfinançament.
1.5. Per al 2030, fomentar la resiliència de les persones pobres i les que es troben en situacions vulnerables, i reduir-ne l’exposició i la vulnerabilitat als fenòmens extrems relacionats amb el clima, així com altres crisis i desastres econòmics, socials i ambientals.
1.a) Garantir una mobilització important de recursos procedents de diverses fonts, fins i tot mitjançant la millora de la cooperació per al desenvolupament, a fi de proporcionar mitjans suficients i previsibles als països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, per tal d’implementar programes i polítiques encaminats a l’erradicació de la pobresa en totes les seves dimensions.
1.b) Crear marcs normatius sòlids en els plans nacional, regional i internacional, sobre la base d’estratègies de desenvolupament en favor de les persones pobres que tinguin en compte les qüestions de gènere, per tal d’impulsar la inversió accelerada en mesures per erradicar la pobresa.
2.1. Per al 2030, posar fi a la fam i assegurar l’accés de totes les persones, en particular de les persones pobres i en situacions vulnerables, inclosos els nens menors d’un any, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l’any.
2.2. Per al 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, fins i tot aconseguint, a tot tardar el 2025, les metes convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i l’emaciació dels menors de 5 anys, i fer front a les necessitats de nutrició dels adolescents, les dones embarassades i lactants, i les persones grans.
2.3. Per al 2030, duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors d’aliments de petita escala, en especial les dones, els pobles indígenes, els agricultors familiars, els pastors i els pescadors, mitjançant, entre d’altres, un accés segur i equitatiu a la terra, a altres recursos de producció i inputs, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor afegit i treball no agrícola.
2.4. Per al 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció; que contribueixin al manteniment dels ecosistemes; que enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, a fenòmens meteorològics extrems, sequeres, inundacions i altres desastres, i que millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra.
2.5. Per al 2020, mantenir la diversitat genètica de les llavors, els cultius i els animals de granja i domesticats així com les espècies silvestres connexes, mitjançant, entre d’altres, una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a escala nacional, regional i internacional, i promoure l’accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i coneixements tradicionals connexos, així com la seva distribució justa i equitativa, com s’ha convingut internacionalment.
2.a) Augmentar, fins i tot mitjançant més cooperació internacional, les inversions en infraestructura rural, investigació agrícola i serveis d’extensió agrícola, com també en desenvolupament tecnològic i bancs de gens de plantes i bestiar, a fi de millorar la capacitat de producció agropecuària als països en desenvolupament, en particular als països menys avançats.
2.b) Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials dels mercats agropecuaris mundials, mitjançant, entre altres mesures, l’eliminació paral·lela de totes les formes de subvencions a les exportacions agrícoles i totes les mesures d’exportació d’efectes equivalents, de conformitat amb el mandat de la Ronda de Doha per al desenvolupament.
2.c) Adoptar mesures per tal d’assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats, i facilitar l’accés adequat a informació sobre els mercats, especialment sobre les reserves d’aliments, a fi d’ajudar a limitar l’extrema volatilitat dels preus dels aliments.
3.1. Per al 2030, reduir la taxa mundial de mortalitat materna a menys de 70 per cada 100.000 nascuts vius.
3.2. Per al 2030, posar fi a les morts evitables de nounats i de menors de 5 anys, aconseguint que tots els països intentin reduir la mortalitat neonatal almenys fins a 12 per cada 1.000 nascuts vius, i la mortalitat dels menors de 5 anys almenys fins a 25 per cada 1.000 nascuts vius.
3.3. Per al 2030, posar fi a les epidèmies de la sida, la tuberculosi, la malària i les malalties tropicals desateses, i combatre l’hepatitis, les malalties transmeses per l’aigua i altres malalties transmissibles.
3.4. Per al 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.
3.5. Enfortir la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives, inclosos l’ús indegut d’estupefaents i el consum nociu d’alcohol.
3.6. Per al 2020, reduir a la meitat el nombre de morts i lesions causades per accidents de trànsit al món.
3.7. Per al 2030, garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva, inclosos els de planificació familiar, informació i educació, així com la integració de la salut reproductiva a les estratègies i els programes nacionals.
3.8. Assolir la cobertura sanitària universal, especialment la protecció contra els riscos financers, l’accés a serveis de salut essencials de qualitat i l’accés a medicaments i vacunes segurs, eficaços, assequibles i de qualitat per a totes les persones.
3.9. Per al 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties causades per productes químics perillosos i la pol•lució de l’aire, l’aigua i el sòl.
3.a) Enfortir a tots els països, segons escaigui, l’aplicació del Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut per al control del tabac.
3.b) Donar suport a les activitats d’investigació i desenvolupament de vacunes i medicaments per a les malalties transmissibles i no transmissibles que afecten primordialment els països en desenvolupament, i facilitar l’accés a medicaments i a vacunes essencials assequibles de conformitat amb la declaració relativa a l’Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç (ADPIC) i la salut pública, en la qual s’afirma el dret dels països en desenvolupament a utilitzar al màxim les disposicions de l’ADPIC pel que fa a la flexibilitat per protegir la salut pública i, particularment, proporcionar accés als medicaments per a totes les persones.
3.c) Incrementar substancialment el finançament de la salut i la contractació, el perfeccionament, la capacitació i la retenció del personal sanitari als països en desenvolupament, especialment als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament.
3.d) Reforçar la capacitat de tots els països, en particular els països en desenvolupament, en matèria d’alerta primerenca, reducció de riscos i gestió dels riscos per a la salut nacional i mundial.
4.1. Per al 2030, vetllar perquè tots els infants acabin els cicles d’ensenyament primari i secundari, que ha de ser gratuït, equitatiu, de qualitat i que produeixi resultats d’aprenentatge pertinents i eficaços.
4.2. Per al 2030, vetllar perquè tots els infants tinguin accés a serveis d’atenció i desenvolupament en la primera infància, i a un ensenyament preescolar de qualitat, a fi que estiguin preparats per a l’ensenyament primari.
4.3. Per al 2030, assegurar l’accés en condicions d’igualtat per a tots els homes i dones a una formació tècnica, professional i superior de qualitat, inclòs l’ensenyament universitari.
4.4. Per al 2030, augmentar substancialment el nombre de joves i persones adultes que tenen les competències necessàries, especialment tècniques i professionals, per a accedir a l’ocupació, el treball digne i l’emprenedoria.
4.5. Per al 2030, eliminar les disparitats de gènere en l’educació i garantir l’accés en condicions d’igualtat a les persones vulnerables, incloses les persones amb discapacitat, els pobles indígenes i els nens i nenes en situacions de vulnerabilitat, a tots els nivells de l’ensenyament i la formació professional.
4.6. Per al 2030, garantir que tots els joves i almenys una proporció substancial d’adults, tant homes com dones, tinguin competències de lectura, escriptura i aritmètica.
4.7. Per al 2030, garantir que tot l’alumnat adquireixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, mitjançant, entre d’altres, l’educació per al desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i no-violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.
4.a) Construir i adequar instal•lacions escolars que responguin a les necessitats dels infants i les persones discapacitades, que tinguin en compte les qüestions de gènere, i que ofereixin entorns d’aprenentatge segurs, no violents, inclusius i eficaços per a totes les persones.
4.b) Per al 2020, augmentar substancialment a escala mundial el nombre de beques disponibles per als països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, els petits estats insulars en desenvolupament i els països d’Àfrica, perquè els seus estudiants puguin matricular-se en programes d’estudis superiors, inclosos programes de formació professional i programes tècnics, científics, d’enginyeria i de tecnologies de la informació i la comunicació, a països desenvolupats i a països en desenvolupament.
4.c) Per al 2030, augmentar substancialment l’oferta de docents qualificats mitjançant, entre d’altres, la cooperació internacional per a la formació de docents als països en desenvolupament, especialment als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament.
5.1. Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i nenes a tot el món.
5.2. Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i nenes en els àmbits públic i privat, inclosos el tràfic i l’explotació sexual, així com altres tipus d’explotació.
5.3. Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat, així com la mutilació genital femenina.
5.4. Reconèixer i valorar les cures i el treball domèstic no remunerat, mitjançant la prestació de serveis públics, infraestructures i polítiques de protecció social, i mitjançant la promoció de la responsabilitat compartida a la llar i la família, segons escaigui a cada país.
5.5. Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats de lideratge en tots els àmbits de presa de decisions en la vida política, econòmica i pública.
5.6. Garantir l’accés universal a la salut sexual i reproductiva i als drets reproductius, de conformitat amb el Programa d’acció de la Conferència internacional sobre la població i el desenvolupament, la Plataforma d’acció de Pequín i els documents finals de les conferències d’examen respectives.
5.a) Emprendre reformes que atorguin a les dones la igualtat de drets als recursos econòmics, així com l’accés a la propietat i al control de la terra i altres béns, els serveis financers, l’herència i els recursos naturals, de conformitat amb les lleis nacionals.
5.b) Millorar l’ús de la tecnologia instrumental, en particular les tecnologies de la informació i la comunicació, per tal de promoure l’apoderament de les dones.
5.c) Adoptar i enfortir polítiques encertades i lleis aplicables per promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de dones i nenes a tots els nivells.
6.1. Per al 2030, aconseguir l’accés universal i equitatiu a l’aigua potable, a un preu assequible per a totes les persones.
6.2. Per al 2030, aconseguir l’accés equitatiu a serveis de sanejament i higiene adequats per a totes les persones, i posar fi a la defecació a l’aire lliure, amb especial atenció a les necessitats de les dones i les nenes, així com a les persones en situacions vulnerables.
6.3. Per al 2030, millorar la qualitat de l’aigua per mitjà de la reducció de la contaminació, l’eliminació dels abocaments, la minimització de l’emissió de productes i materials químics perillosos, la reducció a la meitat del percentatge d’aigües residuals sense tractar, i un augment substancial a escala mundial del reciclatge i de la reutilització en condicions de seguretat.
6.4. Per al 2030, augmentar substancialment l’ús eficient dels recursos hídrics a tots els sectors, i assegurar la sostenibilitat de l’extracció i del subministrament d’aigua potable per tal de fer front a l’escassetat d’aigua i reduir substancialment el nombre de persones que la pateixen.
6.5. Per al 2030, dur a terme una gestió integrada dels recursos hídrics a tots els nivells, fins i tot mitjançant la cooperació transfronterera, segons escaigui.
6.6. Per al 2020, protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l’aigua, boscos, muntanyes, aiguamolls, rius, aqüífers i llacs inclosos.
6.a) Per al 2030, ampliar la cooperació internacional i el suport ofert als països en desenvolupament per a la capacitació en matèria d’activitats i programes relatius a l’aigua i el sanejament, incloent-hi les captacions d’aigua, la dessalinització, l’ús eficient dels recursos hídrics, el tractament d’aigües residuals i les tecnologies de reciclatge i reutilització.
6.b) Recolzar i enfortir la participació de les comunitats locals en la millora de la gestió de l’aigua i el sanejament.
7.1. Per al 2030, garantir l’accés universal a serveis d’energia assequibles, fiables i moderns.
7.2. Per al 2030, augmentar substancialment la proporció d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia.
7.3. Per al 2030, duplicar la taxa mundial de millora de l’eficiència energètica.
7.a) Per al 2030, augmentar la cooperació internacional per tal de facilitar l’accés a la investigació i a les tecnologies relatives a la energia neta, incloses les fonts d’energia renovables, les eficiències energètiques i les tecnologies avançades i menys contaminants de combustibles fòssils, i promoure la inversió en infraestructures energètiques i tecnologies d’energia no contaminant.
7.b) Per al 2030, ampliar la infraestructura i millorar la tecnologia per tal d’oferir serveis d’energia moderns i sostenibles per a tots els països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, els petits estats insulars en desenvolupament i els països en desenvolupament sense litoral, d’acord amb els programes de suport respectius.
8.1. Mantenir el creixement econòmic per càpita d’acord amb les circumstàncies nacionals i, en especial, un creixement del producte interior brut d’almenys un 7% anual als països menys avançats.
8.2. Aconseguir nivells més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació, entre altres coses, centrant l’atenció en sectors de major valor afegit i ús intensiu de mà d’obra.
8.3. Promoure polítiques orientades al desenvolupament que recolzin les activitats productives, la creació d’ocupació digna, l’emprenedoria, la creativitat i la innovació, i fomentar la regularització i el creixement de les microempreses i les petites i mitjanes empreses, mitjançant, entre d’altres, l’accés a serveis financers.
8.4. Millorar progressivament, per al 2030, la producció i el consum eficients dels recursos mundials i procurar desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient, de conformitat amb el Marc decennal de programes sobre modalitats de consum i producció sostenibles, començant pels països desenvolupats.
8.5. Per al 2030, aconseguir l’ocupació plena i productiva i garantir un treball digne per a tots els homes i dones, inclosos els joves i les persones amb discapacitat, així com la igualtat de remuneració per treball d’igual valor.
8.6. Per al 2020, reduir substancialment la proporció de joves sense ocupació i que no cursen estudis ni reben formació.
8.7. Adoptar mesures immediates i eficaces per erradicar el treball forçat, posar fi a les formes modernes d’esclavitud i el tràfic d’éssers humans i assegurar la prohibició i l’eliminació de les pitjors formes de treball infantil, incloent-hi el reclutament i la utilització d’infants soldats, i, el 2025, posar fi al treball infantil en totes les formes.
8.8. Protegir els drets laborals i promoure un entorn de treball segur i protegit per a tots els treballadors, inclosos els migrants treballadors, en particular les dones migrants i les persones amb ocupacions precàries.
8.9. Per al 2030, elaborar i posar en pràctica polítiques de promoció d’un turisme sostenible que creï ocupació i promogui la cultura i els productes locals.
8.10. Reforçar la capacitat de les institucions financeres nacionals per fomentar i ampliar l’accés als serveis bancaris, financers i d’assegurances per a totes les persones.
8.a) Augmentar el suport a la iniciativa d’ajut per al comerç als països en desenvolupament, particularment els països menys avançats, fins i tot en el context del Marc integrat millorat d’assistència tècnica als països menys avançats en matèria de comerç.
8.b) Per al 2020, desenvolupar i posar en marxa una estratègia mundial per a l’ocupació del jovent i aplicar el Pacte mundial per a l’ocupació de l’Organització Internacional de Treball.
9.1. Desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat, incloent-hi infraestructures regionals i transfrontereres, per tal de donar suport al desenvolupament econòmic i al benestar humà, amb una atenció especial a l’accés assequible i equitatiu per a totes les persones.
9.2. Promoure una industrialització inclusiva i sostenible i, el 2030, augmentar substancialment la contribució de la indústria a l’ocupació i al producte interior brut, d’acord amb les circumstàncies nacionals, i duplicar aquesta contribució als països menys avançats.
9.3. Augmentar l’accés de les petites indústries i altres empreses, en particular als països en desenvolupament, als serveis financers, incloent-hi els crèdits assequibles, i la seva integració en les cadenes de valor i els mercats.
9.4. Per al 2030, modernitzar les infraestructures i reconvertir les indústries perquè siguin sostenibles, utilitzant els recursos amb major eficàcia i promovent l’adopció de tecnologies i processos industrials nets i racionals ambientalment, i aconseguint que tots els països adoptin mesures d’acord amb les seves respectives capacitats.
9.5. Augmentar la investigació científica i millorar la capacitat tecnològica dels sectors industrials de tots els països, especialment els països en desenvolupament, entre altres coses, fomentant la innovació i augmentant substancialment, el 2030, el nombre de persones que treballen en el camp de la investigació i el desenvolupament per cada milió d’habitants, així com la despesa en investigació i desenvolupament dels sectors públic i privat.
9.a) Facilitar el desenvolupament d’infraestructures sostenibles i resilients als països en desenvolupament per mitjà d’un major suport financer, tecnològic i tècnic als països africans, a països menys avançats, a països en desenvolupament sense litoral i petits estats insulars en desenvolupament.
9.b) Donar suport al desenvolupament de tecnologies, investigació i innovació nacionals als països en desenvolupament, garantint també un entorn normatiu propici a la diversificació industrial i l’addició de valor als productes bàsics, entre d’altres.
9.c) Augmentar de manera significativa l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació i esforçar-se a proporcionar accés universal i assequible a Internet als països menys avançats el 2020.
10.1. Per al 2030, aconseguir progressivament i mantenir el creixement dels ingressos del 40% més pobre de la població a una taxa superior a la mitjana nacional.
10.2. Per al 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió, situació econòmica o altra condició.
10.3. Garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, fins i tot eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades al respecte.
10.4. Adoptar polítiques, en especial fiscals, salarials i de protecció social, i aconseguir progressivament més igualtat.
10.5. Millorar la regulació i la vigilància de les institucions i dels mercats financers mundials i enfortir l’aplicació d’aquesta regulació.
10.6. Assegurar una major representació i intervenció dels països en desenvolupament en les decisions adoptades per les institucions econòmiques i financeres internacionals per tal d’augmentar l’eficàcia, la fiabilitat, la rendició de comptes i la legitimitat d’aquestes institucions.
10.7. Facilitar la migració i la mobilitat ordenada, segura, regular i responsable de les persones, fins i tot mitjançant l’aplicació de polítiques migratòries planificades i ben gestionades.
10.a) Aplicar el principi del tracte especial i diferenciat per als països en desenvolupament, en particular per als països menys avançats, de conformitat amb els acords de l’Organització Mundial del Comerç.
10.b) Fomentar l’ajut oficial al desenvolupament i els fluxos financers, inclosa la inversió estrangera directa, per als estats amb majors necessitats, particularment els països menys avançats, països africans, petits estats insulars en desenvolupament i països en desenvolupament sense litoral, d’acord amb els seus plans i programes nacionals.
10.c) Per al 2030, reduir per sota del 3% els costos de transacció de les remeses de migrants i eliminar els canals de tramesa de remeses amb un cost superior al 5%.
11.1. Per al 2030, assegurar l’accés de totes les persones a habitatges i a serveis bàsics adequats, segurs i assequibles, i millorar els barris marginals.
11.2. Per al 2030, proporcionar accés a sistemes de transport segurs, assequibles, accessibles i sostenibles per a totes les persones, i millorar la seguretat viària, en particular mitjançant l’ampliació del transport públic, amb especial atenció a les necessitats de les persones en situació vulnerable, dones, nens, persones amb discapacitat i persones grans.
11.3. Per al 2030, augmentar la urbanització inclusiva i sostenible, així com la capacitat de planificar i gestionar de manera participativa, integrada i sostenible els assentaments humans a tots els països.
11.4. Redoblar els esforços per protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.
11.5. Per al 2030, reduir significativament el nombre de morts causades per desastres, inclosos els relacionats amb l’aigua, i de persones afectades per aquests, i reduir substancialment les pèrdues econòmiques directes causades per desastres relacionades amb el producte interior brut mundial, fent un èmfasi especial en la protecció de les persones pobres i de les persones en situacions de vulnerabilitat.
11.6. Per al 2030, reduir l’impacte ambiental negatiu per càpita de les ciutats, amb una atenció especial a la qualitat de l’aire, així com a la gestió dels residus municipals i d’altre tipus.
11.7. Per al 2030, proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en particular per a les dones i els infants, les persones grans i les persones amb discapacitat.
11.a) Recolzar els vincles econòmics, socials i ambientals positius entre les zones urbanes, periurbanes i rurals enfortint la planificació del desenvolupament nacional i regional.
11.b) Per al 2020, augmentar substancialment el nombre de ciutats i assentaments humans que adopten i posen en marxa polítiques i plans integrats per promoure la inclusió, l’ús eficient dels recursos, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a aquest canvi, així com la resiliència davant dels desastres, i desenvolupar i posar en pràctica, d’acord amb el Marc de Sendai per a la reducció del risc de desastres 2015-2030, una gestió integral dels riscos de desastre a tots els nivells.
11.c) Proporcionar suport als països menys avançats, incloent-hi una assistència financera i tècnica, perquè puguin construir edificis sostenibles i resilients utilitzant materials locals.
12.1. Aplicar el Marc decennal de programes sobre modalitats de consum i producció sostenibles, amb la participació de tots els països i el lideratge dels països desenvolupats, tenint en consideració el nivell de desenvolupament i les capacitats dels països en desenvolupament.
12.2. Per al 2030, assolir la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals.
12.3. Per al 2030, reduir a la meitat el desaprofitament d’aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell del consum, així com les pèrdues d’aliments a les cadenes de producció i distribució, incloses les pèrdues posteriors a la collita.
12.4. Per al 2020, aconseguir la gestió ecològicament racional dels productes químics i de tots els productes de rebuig al llarg del seu cicle de vida, de conformitat amb els marcs internacionals convinguts, i reduir-ne significativament l’alliberament a l’atmosfera, a l’aigua i al sòl a fi de minimitzar-ne els efectes adversos sobre la salut humana i el medi ambient.
12.5. Per al 2030, reduir substancialment la generació de productes de rebuig mitjançant activitats de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.
12.6. Encoratjar les empreses, en especial les grans empreses i les empreses transnacionals, a adoptar pràctiques sostenibles i incorporar informació sobre la sostenibilitat en el seu cicle de presentació d’informes.
12.7. Promoure pràctiques de contractació pública que siguin sostenibles, de conformitat amb les polítiques i prioritats nacionals.
12.8. Per al 2030, assegurar que les persones de tot el món tinguin informació i conscienciació pertinents per al desenvolupament sostenible i els estils de vida en harmonia amb la natura.
12.a) Ajudar els països en desenvolupament a enfortir la seva capacitat científica i tecnològica a fi d’avançar cap a modalitats de consum i producció més sostenibles.
12.b) Elaborar i aplicar instruments per vigilar els efectes en el desenvolupament sostenible a fi d’aconseguir un turisme sostenible que creï llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals.
12.c) Racionalitzar els subsidis ineficients als combustibles fòssils que encoratgen el consum antieconòmic mitjançant l’eliminació de les distorsions del mercat, d’acord amb les circumstàncies nacionals, fins i tot per mitjà d’una reestructuració dels sistemes tributaris i l’eliminació gradual dels subsidis perjudicials, quan existeixin, per tal de reflectir-ne l’impacte ambiental, tenint plenament en consideració les necessitats i condicions específiques dels països en desenvolupament i reduint al mínim els possibles efectes adversos en el seu desenvolupament, d’una manera que permeti protegir les persones pobres i les comunitats afectades.
13.1. Enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals a tots els països.
13.2. Incorporar mesures relatives al canvi climàtic en les polítiques, les estratègies i els plans nacionals.
13.3. Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest canvi, la reducció dels seus efectes i l’alerta primerenca.
13.a) Complir el compromís dels països desenvolupats que són part de la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic d’assolir l’any 2020 l’objectiu de mobilitzar conjuntament 100.000 milions de dòlars anuals, procedents del conjunt de les fonts, a fi d’atendre les necessitats dels països en desenvolupament respecte a l’adopció de mesures concretes de mitigació i la transparència en la seva aplicació, posar en ple funcionament el Fons verd per al clima i capitalitzar-lo al més aviat possible.
13.b) Promoure mecanismes per augmentar la capacitat de planificació i gestió eficaces en relació amb el canvi climàtic als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament, centrats concretament en les dones, persones joves i comunitats locals i marginades.
14.1. Per al 2025, prevenir i reduir significativament la contaminació marina de tot tipus, en particular la contaminació produïda per activitats terrestres, inclosos els detritus marins i la contaminació per excés de nutrients.
14.2. Per al 2020, protegir i gestionar de manera sostenible els ecosistemes marins i costaners per tal d’evitar efectes nocius importants, inclús enfortint-ne la resiliència, i emprendre accions per restaurar-los i restablir la salut i la productivitat dels oceans.
14.3. Minimitzar i afrontar els efectes de l’acidificació dels oceans, mitjançant, entre altres mesures, la intensificació de la cooperació científica a tots els nivells.
14.4. Per al 2020, regular eficaçment l’explotació pesquera i posar fi a la pesca excessiva, la pesca il•legal, la pesca no declarada, la no reglamentada i les pràctiques de pesca destructives, i aplicar plans de gestió amb fonamentació científica a fi de restablir les poblacions de peixos en el termini més breu possible, com a mínim a nivells que puguin produir el màxim rendiment sostenible d’acord amb les característiques biològiques respectives.
14.5. Per al 2020, conservar almenys el 10% de les zones costaneres i marines, de conformitat amb les lleis nacionals i el dret internacional i sobre la base de la millor informació científica disponible.
14.6. Per al 2020, prohibir certes formes de subvencions a la pesca que contribueixen a una excessiva capacitat de pesca i a una sobreexplotació pesquera, eliminar les subvencions que contribueixen a la pesca il•legal, no declarada i no reglamentada, i abstenir-se d’introduir noves subvencions d’aquest tipus, com també reconèixer que la negociació sobre les subvencions a la pesca en el marc de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha d’incloure un tracte especial i diferenciat, apropiat i efectiu per als països en desenvolupament i els països menys avançats.
14.7. Per al 2030, augmentar els beneficis econòmics que els petits estats insulars en desenvolupament i els països menys avançats reben de l’ús sostenible dels recursos marins, concretament mitjançant la gestió sostenible de la pesca, l’aqüicultura i el turisme.
14.a) Augmentar els coneixements científics, desenvolupar la capacitat de recerca i transferir la tecnologia marina, tenint en consideració els criteris i les directrius sobre transferència de tecnologia marina de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental, a fi de millorar la salut dels oceans i potenciar la contribució de la biodiversitat marina al desenvolupament dels països en desenvolupament, en particular els petits estats insulars en desenvolupament i els països menys avançats.
14.b) Facilitar l’accés dels pescadors als recursos marins i als mercats.
14.c) Millorar la conservació i l’ús sostenible dels oceans i els seus recursos aplicant el dret internacional reflectit en la Convenció de les Nacions Unides sobre el dret del mar, que constitueix el marc jurídic per a la conservació i la utilització sostenible dels oceans i els seus recursos, tal com s’esmenta al paràgraf 158 del document “El futur que volem”.
15.1. Per al 2020, vetllar per la conservació, el restabliment i l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i els ecosistemes interiors d’aigua dolça i dels seus serveis, en especial els boscos, els aiguamolls, les muntanyes i les zones àrides, d’acord amb les obligacions establertes pels acords internacionals.
15.2. Per al 2020, promoure la gestió sostenible de tots els tipus de boscos, posar fi a la desforestació, recuperar els boscos degradats i incrementar substancialment el repoblament forestal i la reforestació a tot el món.
15.3. Per al 2030, lluitar contra la desertificació, rehabilitar les terres i els sòls degradats, incloses les terres afectades per la desertificació, la sequera i les inundacions, i procurar assolir un món neutral quant a la degradació de les terres.
15.4. Per al 2030, vetllar per la conservació dels ecosistemes muntanyosos, incloent-hi llur biodiversitat, a fi de millorar la seva capacitat de proporcionar beneficis essencials per al desenvolupament sostenible.
15.5. Emprendre accions urgents i significatives per reduir la degradació dels hàbitats naturals, aturar la pèrdua de biodiversitat i, per al 2020, protegir les espècies amenaçades i evitar-ne l’extinció.
15.6. Promoure la participació justa i equitativa en els beneficis derivats de la utilització de recursos genètics i promoure l’accés adequat a aquests recursos, tal com s’ha establert internacionalment.
15.7. Adoptar mesures urgents per posar fi a la cacera furtiva i al tràfic d’espècies protegides de flora i fauna, i fer front a la demanda i l’oferta de productes il·legals de flora i fauna silvestres.
15.8. Per al 2020, adoptar mesures per prevenir la introducció d’espècies exòtiques invasores i reduir de manera significativa els seus efectes en els ecosistemes terrestres i aquàtics, i controlar o erradicar les espècies prioritàries.
15.9. Per al 2020, integrar els valors dels ecosistemes i de la biodiversitat a la planificació nacional i local, als processos de desenvolupament, així com a les estratègies i als informes de reducció de la pobresa.
15.a) Mobilitzar i augmentar substancialment els recursos financers procedents de totes les fonts a fi de conservar i utilitzar de manera sostenible la biodiversitat i els ecosistemes.
15.b) Mobilitzar considerablement els recursos procedents de totes les fonts i de tots els nivells per finançar una gestió forestal sostenible i proporcionar incentius adequats als països en desenvolupament perquè promoguin aquest tipus de gestió, concretament amb vista a la conservació i la reforestació.
15.c) Augmentar el suport mundial a la lluita contra la cacera furtiva i el tràfic d’espècies protegides, en particular augmentant la capacitat de les comunitats locals per cercar oportunitats de subsistència sostenibles.
16.1. Reduir significativament totes les formes de violència i les corresponents taxes de mortalitat a tot el món.
16.2. Posar fi al maltractament, l’explotació, el tràfic, la tortura i totes les formes de violència contra els infants.
16.3. Promoure l’estat de dret en els àmbits nacionals i internacionals, i garantir la igualtat d’accés a la justícia per a tothom.
16.4. Per al 2030, reduir substancialment el tràfic il·lícit financer i d’armes, enfortir la recuperació i la devolució d’actius robats, i lluitar contra totes les formes de delinqüència organitzada.
16.5. Reduir significativament la corrupció i el suborn en totes les formes.
16.6. Crear a tots els nivells unes institucions eficaces i transparents que retin comptes.
16.7. Assegurar a tots els nivells l’adopció de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats.
16.8. Ampliar i enfortir la participació dels països en desenvolupament en les institucions de governança mundial.
16.9. Per al 2030, proporcionar l’accés a una identitat jurídica per a totes les persones, particularment mitjançant el registre de naixements.
16.10. Garantir l’accés públic a la informació i protegir les llibertats fonamentals, de conformitat amb les lleis nacionals i els acords internacionals.
16.a) Enfortir les institucions nacionals pertinents, inclús per mitjà de la cooperació internacional, amb l’objectiu de crear a tots els nivells, en particular en els països en desenvolupament, la capacitat de prevenir la violència i combatre el terrorisme i la delinqüència.
16.b) Promoure i aplicar lleis i polítiques no discriminatòries en favor del desenvolupament sostenible.
17.1. Enfortir la mobilització de recursos interns, fins i tot per mitjà de la prestació de suport internacional als països en desenvolupament, a fi de millorar la capacitat nacional per recaptar ingressos fiscals i d’altra índole.
17.2. Vetllar perquè els països desenvolupats compleixin plenament els seus compromisos en relació amb l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD), inclòs el compromís adquirit per nombrosos països desenvolupats d’assolir l’objectiu de destinar el 0,7% de l’ingrés nacional brut a l’AOD i del 0,15% al 0,20% de l’ingrés nacional brut a l’AOD dels països menys avançats, i encoratjar els proveïdors d’AOD a considerar fixar una meta per destinar almenys el 0,20% del PNB a l’AOD dels països menys avançats.
17.3. Mobilitzar recursos financers addicionals provinents de múltiples fonts per als països en desenvolupament.
17.4. Assistir els països en desenvolupament per aconseguir la sostenibilitat del deute a llarg termini amb polítiques coordinades orientades a fomentar el finançament, l’alleujament i la reestructuració del deute, segons escaigui, i fer front al deute extern dels països pobres altament endeutats a fi de reduir l’endeutament excessiu.
17.5. Adoptar i aplicar sistemes de promoció de les inversions a favor dels països menys avançats.
Tecnologia
17.6. Millorar la cooperació regional i internacional nord-sud, sud-sud i triangular en matèria de ciència, tecnologia i innovació i l’accés a aquests àmbits, i augmentar l’intercanvi de coneixements en condicions mútuament convingudes, inclús per mitjà de la millora de la coordinació entre els mecanismes existents, concretament en l’àmbit de les Nacions Unides, i mitjançant un mecanisme global de facilitació de la tecnologia.
17.7. Promoure el desenvolupament de tecnologies ecològicament racionals, així com la seva transferència, divulgació i difusió als països en desenvolupament en condicions favorables, incloent-hi condicions concessionàries i preferencials, de mutu acord.
17.8. Posar en ple funcionament, el 2017, el banc de tecnologia i el mecanisme de suport a la creació de capacitació en matèria de ciència, tecnologia i innovació per als països menys avançats, i augmentar l’ús de tecnologies instrumentals, en particular de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Capacitació
17.9. Augmentar el suport per dur a terme activitats de capacitació eficaces i específiques als països en desenvolupament amb l’objectiu de donar suport als plans nacionals d’implementació de tots els Objectius de desenvolupament sostenible, mitjançant, entre d’altres, la cooperació nord-sud, sud-sud i triangular.
Comerç
17.10. Promoure un sistema de comerç multilateral universal, basat en normes, obert, no discriminatori i equitatiu en el marc de l’Organització Mundial del Comerç, també per mitjà de les negociacions en el marc del Programa de Doha per al desenvolupament.
17.11. Augmentar de manera significativa les exportacions dels països en desenvolupament amb l’objectiu de duplicar la participació dels països menys avançats en les exportacions mundials per al 2020.
17.12. Aconseguir la consecució oportuna d’accés als mercats lliures de drets i contingents de manera duradora per a tots els països menys avançats, de conformitat amb les decisions de l’Organització Mundial del Comerç, vetllant també perquè les normes d’origen preferencials aplicables a les importacions dels països menys avançats siguin transparents i senzilles, i contribueixin a facilitar l’accés als mercats.
Qüestions sistèmiquesCoherència normativa i institucional
17.13. Augmentar l’estabilitat macroeconòmica mundial, també per mitjà de la coordinació i coherència de les polítiques.
17.14. Millorar la coherència de les polítiques per al desenvolupament sostenible.
17.15. Respectar el marge normatiu, el lideratge i la política de cada país per establir i aplicar polítiques orientades a l’erradicació de la pobresa i el desenvolupament sostenible.
Aliances entre múltiples actors
17.16. Enfortir l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible, complementada per aliances entre múltiples actors que mobilitzin i intercanviïn coneixements, especialització, tecnologies i recursos financers, amb l’objectiu de donar suport a l’assoliment dels Objectius de desenvolupament sostenible a tots els països, en particular als països en desenvolupament.
17.17. Encoratjar i promoure la constitució d’aliances eficaces en els àmbits públic, publicoprivat i de la societat civil, aprofitant l’experiència i les estratègies d’obtenció de recursos de les aliances.
Dades, supervisió i rendició de comptes
17.18. Per al 2020, millorar la prestació de suport a la capacitació als països en desenvolupament, inclosos els països menys avançats i els petits estats insulars en desenvolupament, amb l’objectiu d’augmentar significativament la disponibilitat de dades actualitzades, fiables i de qualitat, desglossades per ingressos, sexe, edat, raça, origen ètnic, condició migratòria, discapacitat, ubicació geogràfica i altres característiques pertinents segons el context nacional.
17.19. Per al 2030, aprofitar les iniciatives existents per elaborar indicadors que permetin mesurar els progressos aconseguits en matèria de desenvolupament sostenible i complementin el producte interior brut, i donar suport a la capacitació estadística als països en desenvolupament.